Навіть якщо справи підуть не за планом, це також наш план

«Все йде не так добре, як показують по телевізору», — українська армія стикається з низкою викликів, які ускладнили початок контрнаступу, це зокрема великі смуги мінних полів, через які ЗСУ вже втратили 15% БМП Bradley отриманих від США.

Про це йдеться у статті американського видання The New York Times.

Колона бронемашин «Бредлі» з гуркотом мчала вперед, наповнена українськими солдатами, несучи на південний фронт війни нову потужну американську зброю. Але потім одна натрапляє на міну. Вибух зірвав одну з гусениць машини, знерухомивши її. Вся українська колона змінила напрямок, відступаючи

За три тижні критично важливого контрнаступу, українська армія стикається з низкою неприємних викликів, які ускладнюють її плани, навіть попри нову зброю надану Заходом. Не в останню чергу, це величезна смуга мінних полів, яка захищає російську лінію оборони, утворюючи вбивче поле для українських солдатів, які просуваються по відкритому степу.

українська армія стикається з низкою неприємних викликів

«Все заміновано, скрізь», — каже лейтенант Ашот Арутюнян, командир загону авіарозвідки, який спостерігав через відеозв’язок дрона, як міна розірвалася під «Бредлі» та зупинила просування колони.

Місцевість на південному сході — це переважно рівнинна відкрита місцевість, на відміну від пагорбів Донбасу чи півночі з густим лісом, що позбавляє українців прикриття. Російські окупанти також місяцями добре окопалися, що ускладнює їх викорінення.

Крім того, уповільнюють просування російські ударні гелікоптери Ка-52, які долаючі українську протиповітряну оборону, пошкоджують або знищують танки та бойові броньовані машини ЗСУ.

І справа не лише у величезних мінних полях, — російські війська виявилися вправними у повторному мінуванні мінних полів, розмінованих українськими солдатами за допомогою західного обладнання, повідомив високопоставлений військовий чиновник Сполучених Штатів.

Українські сили в деяких місцях уздовж лінії фронту зупиняються, щоб переоцінити, які тактики та прийоми прориву та зачистки працюють найкраще, сказав чиновник.

ЗСУ втратили у наступі 15% БМП Bradley отриманих від США

Запеклий опір завдав втрат українській зброї. У березні Сполучені Штати поставили Україні 113 бойових машин Bradley. Принаймні 17 із них — понад 15 відсотків — були пошкоджені або знищені під час бойових дій, сказав він.

Ці перешкоди перетворили ранні етапи контрнаступу у повільне криваве вигризання кожного метра, обмеживши українські сили приблизно 6-7 км території, здобутої під час найдальшого просування на той час. Це менше половини відстані, яку потрібно подолати по мінах і під невпинним російським артилерійським обстрілом, щоб досягти основних позицій окупантів.

Попри повільний прогрес контрнаступу, українські офіційні особи кажуть, що основні битви за прорив російської оборони ще попереду, і оскільки основна частина українських сил все ще залишається в резерві, ще рано оцінювати успіх чи невдачу.

Високопоставлений військовий чиновник США також визнав повільніший, ніж очікувалося, темп операції, але додав, що це не було несподіваним, враховуючи потужну російську оборону, і застеріг від того, щоб робити будь-які загальні висновки на основі початкових операцій.

основні битви за прорив російської оборони ще попереду

Україна прагне розділити окуповану Росією територію на півдні на дві зони, перерізавши лінії постачання до Кримського півострова та створивши плацдарм для подальшого просування. Для цього українські війська мають просунутися на південь приблизно на 100 км від лінії, де Україна зупинила просування Росії в березні 2022 року.

Стратегія України полягала у завданні ударів по численних об’єктам, щоб знайти слабке місце в обороні. Росія, яка готувалася до нападу місяцями, прагне уповільнити українські війська за допомогою мін, артилерії, ударних гелікоптерів і контратак, перш ніж українці зможуть знайти прогалину і відправити туди війська.

Успіх України тепер залежить від того, скільки танків, бронетехніки та солдатів вона зможе зберегти до того, як досягне основної лінії оборони та здолає її. Впродовж зими Україна та західні союзники підготували та спорядили для наступу близько 40 тисяч солдатів.

Цікаво, що Україна просунулася вперед у двох місцях, де війська отримували менше нової західної зброї, і зупинилася там, де було розгорнуто найдосконалішу нову зброю — американські Bradleys і німецькі танки Leopard 2. Можливо це тому, що західна зброя була навмисно застосована в районах, де була більш жорстка російська оборона.

Попри те, що українські чиновники стримують очікування, вони наполягають, що битва йде по плану. Генерал Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних Сил України, цього тижня опублікував відео, на якому він переглядає велику карту і каже, що бій йде «за планом».

Солдати, які воюють на просторах полів півдня України солдати, кажуть, що розуміють стратегію розвідки боєм і що одні атаки вдадуться, а інші ні. Водночас вони зазначають, що російська оборона є грізною, а прогрес йде повільно.

Лейтенант Ярослав, медик, який евакуював поранених з поля бою, розповів, що поранені описували жахливі бої. «Враховуючи те, що говорять хлопці, все йде не так добре, як показують по телевізору», — каже він.

основні битви за прорив російської оборони ще попереду

Офіцер-артилерист, лейтенант Арсеній, обирає між типами українських снарядів: шрапнель для піхоти на відкритому повітрі, детонатор із затримкою для заривання та підриву бункерів, або снаряди, начинені листівками з поясненнями як здатися — частина української психологічної війни, спрямованої на знищення російського морального духу.

«Вогонь!» — крикнув офіцер. Стара радянська гаубиця «Гвоздика» гримнула. З сусідніх дерев тріпотіло листя. За кілька хвилин артилерісти отримують від розвідки перехоплення російської рації. «Ймовірно, двоє загиблих», — каже російський командир.

«Це наш звичайний робочий день, щоб якомога більше знищити», — каже Арсеній.

Щодо контрнаступу, який він бачить крізь збільшення чи зменшення кількості наказів стріляти, каже: «Я думаю, що все відбувається за планом», але потім додав: «Навіть якщо справи підуть не за планом, це також наш план»...